Waarom wandelen zo gezond is

Waarom wandelen zo gezond is

26 January 2022

Wandelen is gezond, dat weten we allemaal. Dagelijks een half uur matig intensief wandelen wordt daarom ook aangeraden. Maar waarom is wandelen zo gezond? Hieronder delen we in het kort de positieve effecten van wandelen.

Wandelen versterkt je spieren

Je spieren worden zwakker door ze weinig te gebruiken. Met wandelen houd je deze spieren sterk. Niet alleen je beenspieren, maar ook je hart. Dagelijks wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wil je wat extra uitdaging voor je beenspieren? Zoek dan de heuvels op!

Wist je dat je ook je botten kunt trainen?

Inderdaad, door te wandelen! Door voldoende te bewegen, kun je het proces van botontkalking remmen. Je botten bestaan namelijk uit cellen die voortdurend worden afgebroken en aangemaakt. Zonder beweging, worden er te weinig nieuwe botcellen aangemaakt, hierdoor ontstaat botontkalking.

Wandelen houdt je kraakbeen soepel

Kraakbeen bestaat uit met water gevulde cellen. Als je kraakbeen niet genoeg wordt belast, verliest het water en wordt het daardoor dunner. Door te wandelen help je het kraakbeen op te bouwen en kun je soepel blijven bewegen.

Wandelen is een goede manier om op gewicht te blijven of kwijt te raken

Wandelen kun je relatief lang volhouden, daardoor kun je veel energie verbruiken. Een groot voordeel aan wandelen is dat het geen blessuregevoelige sport is. Als je regelmatig wandelt, kun je al een hoop calorieën verbranden! Maar dat is niet alles. Wist je dat dagelijks wandelen het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent verlaagd?

Wandelen is goed voor je geest

Wandelen werkt tegen stress. Het zorgt voor ontspanning en rust in je hoofd. Door de dag starten met een wandeling stap je fris en fit de dag in!

 

Genoeg redenen dus om elke dag een wandeling te maken. Start jij de dag voortaan met een heerlijke ochtendwandeling of kom je lekker tot rust in een wandeling na een lange drukke dag? Nu weet je waarvoor je het doet, dus trek die wandelschoenen maar aan!