Voorbereiden op de 4Daagse

Voorbereiden op de 4Daagse

17 March 2022

De 4Daagse is een bijzonder evenement. Maar niet iets wat je zomaar zonder voorbereiding gaat doen. 4 dagen achter elkaar een lange afstand lopen vergt training voor je lichaam en je spieren. In deze blog delen wij tips met jou, zodat jij goed voorbereid op pad kunt!

Het juiste trainingsschema

Tijdens de 4Daagse loop je lange afstanden. Om je hierop voor te bereiden is het beter om eerst regelmatig korte afstanden te lopen in plaats van af en toe een lange. Je lichaam krijgt hierdoor rustig de tijd om zich aan te passen en gewend te raken aan de belasting.

De belangrijkste tip voor je trainingsschema: Train elke week en bouw je training systematisch op. Je lichaam moet wennen aan de afstand en de inspanning. Begin daarom ook ruim op tijd met trainen! Start in februari al met een schema waarin je de kilometers langzaam opbouwt. Als je goed op weg bent met je schema, probeer dan ook eens twee dagen achter elkaar te wandelen. 

De perfecte wandeloutfit 

Je wandelschoenen zijn misschien wel het belangrijkste om op te letten als je mee gaat doen aan de 4Daagse. 

Stel je voor. Op de allereerste dag van de 4Daagse loop je meteen een blaar… of je krijgt al last van je voeten, heupen of knieën. Dat wil je natuurlijk echt voorkomen. 

Goede wandelschoenen is daarom het eerste waar je aan moet denken als je mee gaat lopen. Welke schoenen passen het beste bij jouw voeten? Zorg er voor dat je op tijd bent bij het uitzoeken van schoenen voor de 4Daagse. Je schoenen moeten namelijk goed ingelopen zijn en dan kan je ze ook meteen gebruiken voor je trainingen!

Naast wandelschoenen is het ook belangrijk dat je de juiste kleding draagt. Zorg voor lichte kleding, zodat je zo min mogelijk gewicht bij je hoeft te dragen. Het is ook belangrijk om het weer goed in de gaten te houden. Neem waterdichte kleding mee indien nodig.

Tips & Tricks

  • Loop altijd wat langzamer aan het begin van je wandeling. Als je spieren eenmaal goed warm gelopen zijn, ga je harder lopen.
     
  • Ook na je wandeling is het belangrijk dat je lichaam en je spieren langzaam afkoelen. Blijf daarom na een lange wandeldag nog licht in beweging of doe nog wat lichte oefeningen.
     
  • Let goed op wat je eet. Zorg ervoor dat je een energierijk tussendoortje bij je hebt en dat je genoeg water drinkt. Probeer voor jezelf uit wat voor tussendoortje jou het meeste energie geeft en wat voor jouw lichaam het fijnst aanvoelt. 
     
  • Om je trainingen leuk en uitdagend te houden, is het goed om in verschillende omgevingen te gaan wandelen. Wissel verharde wegen af met onverharde wegen en ga ook eens in een heuvelachtig gebied wandelen.
     
  • Neem niet te lange pauzes. Pauze nemen is belangrijk! Tijdens het lopen van een lange afstand is het erg verleidelijk om een lange pauze te nemen. Hoe langer je rust neemt, hoe meer je spieren afkoelen en verstijven en hoe lastiger het wordt om weer op gang te komen.
     
  • Als bepaalde spieren te zwak zijn, zal de belasting na een tijdje opgevangen worden door andere spieren, waardoor je ook van die spieren last kunt krijgen. Heb jij zwakke plekken waarvan je weet dat die nog wel wat sterker mogen worden? Begin dan op tijd met spierversterkende oefeningen om blessures te voorkomen. 
     
  • Loop een tweede paar schoenen in. Als het opeens gaat regenen en je schoenen worden drijfnat, dan is het fijn om de volgende dag weer op droge schoenen verder te kunnen. Doorlopen in vochtige schoenen vergroot de kans op blaren. en dat wil je voorkomen!
     
  • Train ook in de regen. Ook tijdens de 4Daagse kan het opeens gaan regenen. Een training door de regen kan ook meteen een goede test zijn of je kleding echt waterdicht is. 

Er zijn genoeg tips te delen over de 4Daagse, maar de allerbelangrijkste tip is: Luister goed naar je lichaam! Kijk goed wat voor jou het beste werkt en waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Heel veel succes met de voorbereidingen voor The Walk of the World!