Wandelen, wanneer telt het als sporten?

Wandelen, wanneer telt het als sporten?

07 November 2022

In beweging zijn is altijd goed voor je, dat staat voorop. Maar laten we eerlijk zijn, er is een verschil tussen lekker bewegen en zwaar sporten. Waar zit dit verschil precies in? En wanneer mag je wandelen als sport beschouwen?

 

Wij zochten het voor je uit.

Laten we beginnen bij de term ‘sport’. Want wat bedoelen we hier eigenlijk mee?

 

Als we de geschiedenis in duiken dan zien we dat deze term verschillende betekenissen heeft gehad. Het woord sport kunnen we mogelijk herleiden naar het Latijnse woord ‘desporto’ wat ongeveer betekende: “in vervoering raken” of “laten meeslepen”. Een andere mogelijkheid is dat het afgeleid is van het woord “disportare” - ook Latijns - wat “zich verma­ken” of “zich ontspannen” betekende.

 

Als we dat weten dan kunnen we inschatten dat het oor­spronkelijke doel van sport voor de mensen vroeger waarschijnlijk was om hun aandacht af te leiden van het dagelijkse leven. Het leven was immers voor veel mensen zwaar. Door het deelnemen aan de vrolijkheid van speelse, licht fysieke activiteiten konden ze plezier vinden. Sport werd dus gezien als lichaamsoefeningen die tot ontspanning en vermaak dienden.

 

Wat mensen vroeger bedoelden als ze het over sporten hadden verschilt dus niet zo heel veel met wat we tegenwoordig bedoelen. Wél maken we tegenwoordig een onderscheid tussen bewegen en sporten. Dit heeft te maken met de mate van inspanning. Bij sporten moet je er wel een beetje van gaan zweten, een beetje buiten adem raken, misschien zelfs wat spierpijn hebben de volgende dag. Alles onder die mate van inspanning noemen we ‘gewoon’ bewegen. Waarmee we niet zeggen dat het één beter is dan het ander.

 

Dan door naar het wandelen.

 

Wandelen is een hele natuurlijke beweging waarbij er weinig schoksgewijze belasting plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld bij hardlopen wel het geval is. Onder andere hierdoor heb je bij wandelen veel minder kans om een blessure op te lopen en is het voor heel veel mensen een goede manier om in beweging te zijn - of om te sporten.

 

Wil je sportief - conditioneel - wandelen, dan moet het tempo omhoog. Vaak wordt 6 à 7 km per uur genoemd als een goed tempo om aan te houden, maar dit is in de praktijk meestal ambitieus. In onze ervaring ben je vanaf 5 km per uur ook al sportief aan het bewegen. Tussen de 5,5 en de 6 km per uur ben je helemaal goed bezig. Dit is sowieso een goed tempo om aan te houden als je meerdaagse tochten wandelt om te zorgen dat je op tijd aankomt op je plaats van bestemming en niet te lang aan het wandelen bent. Dit is wel flink doorstappen! Hoe langer je benen, hoe makkelijker het is om een hoger tempo te behalen. Wandel vooral in een tempo dat voor jou prettig voelt maar je mag jezelf wel proberen uit te dagen door kleine stukjes je pas te verhogen.

 

Beweeg je armen mee en zet je voeten krachtig af van de grond om veel verschillende spiergroepen tegelijk te activeren. Hierdoor gaat ook je hartslag omhoog en dit is nodig om je conditie op te bouwen. Je zult het warm krijgen, een duidelijk teken dat je lichaam aan het werk is. Actief bezig zijn met je bewegingen en je tempo verhogen is kortom de kern van sportief wandelen.

 

Om af te sluiten.

 

Een blokje om naar de supermarkt is dus niet hetzelfde als een tocht van acht uur wandelen. Maar de mate waarin het een uitdaging voor je lichaam is is zeer persoonlijk. Iedereen heeft andere grenzen en het is belangrijk dat je die van jezelf goed aanvoelt en respecteert.

 

Met de tips over conditioneel wandelen kun je wel jezelf voor kleine uitdagingen stellen. Op die manier verleg je je grenzen en bouw je je conditie op. Dan ben je sportief bezig!

 

Tot slot, vergeet niet om plezier te hebben tijdens het sporten. Dat hadden de Romeinen immers ook. ;)

 

P.S.

 

Ga je een meerdaagse tocht lopen dan is het zeker aan te raden om een sportief trainingsschema te beginnen voorafgaand aan je wandeltocht. Dit verkleint de kans dat je tijdens je tocht blessures oploopt of tegen verscholen, al bestaande blessures aanloopt. Onze volgende blog zal gaan over de sportieve voorbereiding op zo’n meerdaagse tocht.